Pentru mine, Europa e acasă. Pentru mine, Parlamentul European e o a doua casă încă de-acum 2 ani de când m-am alăturat voluntar campaniilor Biroului de Legătură al Parlamentului European în România. Democrația, libertatea de expresie și transfrontalieră, lupta împotriva schimbărilor climatice, egalitatea și inclusivitatea, digitalizarea, migrația și azilul, sănătatea etc. – toate aceste teme fac agenda Parlamentului European în prezent și fac subiectul Conferinței privind Viitorul Europei, conferință ce se desfășoară în prezent printr-o serie de evenimente dedicate cetățenilor, organizate în toată Europa. Înacest context, am avut ocazia să îi intervievez pe unii dintre cei mai importanți lideri politici europeni și am aflat de la fiecare în parte cum văd viitorul Europei și care este rolul tinerilor. Sunt 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană și ce moment mai bun ca acum să fac publice aceste declarații?!
Ursula von der Leyen
“UE este ca o bicicletă. Dacă stă pe loc, cade. Așa că trebuie să mergem mai departe și trebuie să pedalăm împreună în așa fel încât lucrurile să se întâmple, să existe un viitor al Uniunii Europene. Cu siguranță, după Conferința privind Viitorul Europei, un vom avea o Uniune Europeană nouă, ci vom avea una mai puternică, care se va mișca mai bine. Le datorăm asta tinerilor europeni. Așa cum am mai spus, propun ca 2022 să fie Anul Tinerilor de pretutindeni din Europa.”
Manfred Weber
“Europa e din ce în ce mai democratică. Toate deciziile luate la nivel European se iau în funcție de majoritatea parlamentară și cred că asta este cel mai important. Deciziile nu sunt luate de niște indivizi necunoscuți publicului larg, de birocrați, de politicieni de la Bruxelles sau Strasbourg. Nu. Deciziile sunt luate de membri aleși de cei care votează așa cum s-a votat în 2019. Cetățenii sunt cei care aleg cursul pe care o ia Europa și mai mult ca oricând vocea cetățenilor Europeni este auzită. Sunt mândru că am ajuns astăzi unde suntem dinpunct de vedere al democrației la nivel European, dar acest drum nu se oprește aici. Trebuie să continuăm să consultăm cetățenii în mod direct și acesta este principalul scop al Conferinței privind Viitorul Europei.”
GuyVerhofstadt
“Conferința privind Viitorul Europei este cel mai mare experiment pe care l-a făcut UE până în momentul de față. Concret, cetățenii europeni au fost invitați să se înscrie pe platforma online futureu.europa.eu, platformă care aajuns la 3 milioane de vizitatori unici. S-auînscris peste 7.000 de idei, s-au desfășuratpeste 2.000 de evenimente și 100.000 de persoane din întreaga UE și-au adus contribuția. Din aceste 100.000 de persoane, s-au selectat 800. Aceste 800 de persoane au fost împărțite în patru grupuri de lucru – Grupurile de discuţie ale cetăţenilor. Fiecare grup de lucru va aborda teme cu care cetățenii UE rezonează sau la care consideră că trebuie să se aducă îmbunătățiri. Din acești 800, până în decembrie, când se vor întâmpla toate aceste runde de dezbateri între cetățenii europeni (la aceste dezbateri vor fi prezenți și experți în domeniu), se voralege 20 de persoane din fiecare grup, care vor prezenta ideile cetățenilor înplenul Conferinţei. Este pentru prima oară când se întâmplă așa ceva. Este pentru prima oară când UE vine, deschide porțile și spune cetățenilor “Veniți și colaborați cu noi”. Este o idee a Consiliului European, lansată în 2019, îndecembrie, pe data de 12, atunci când înalții lideri europeni au considerat că este cazul să se demareze un astfel de proiect, care să își aducă contribuția la dezvoltarea politicilor europene pe termen mediu și lung și care să răspundă direct nevoilor cetățenilor.”
Katarina Barley
“Tinerii au puterea să schimbe lumea în care trăim. E suficient să îți pese și să vrei să te implici. Indiferent de tema pe care o abordăm și de agenda pe care o avem noi, europarlamentarii, online-ul și social media și transparența instituțiilor Europene dau posibilitatea oricui să se informeze, să participe activ și să se exprime.Tinerii nu trebuie puși într-o cutie, tinerii trebuie ascultați pentrucă ei sunt cei care reprezintă cu adevărat următoarea generație UE.”
Roberta Metsola
“Bugetul pe termen lung al UE șiNextGenerationEU (NGEU – instrumentul temporar conceput pentru a stimula redresarea) vor forma cel mai mare pachet de stimulente finanțat vreodată în Europa. Un cuantum total de 2.018 miliarde EUR (în prețuri actuale*) va ajuta la reconstruirea Europei în perioada de după pandemia de COVID-19. O reconstrucțieprin care Europa va deveni mai ecologică, mai digitalăși mai rezilientă. Noul buget pe termen lung va consolida mecanismele de flexibilitate pentru a garanta că poate răspunde unor nevoineprevăzute. A fost proiectat în așa fel încât să răspundă nu numai realităților actuale, ci și incertitudinilor viitoare.”