Am avut ocazia sa particip la Young Citizens Dialogue in cadrul Summit-ului de la Sibiu si la Youth Week la Bruxelles si iata ce am invatat - Oana Tache

Am avut ocazia sa particip la Young Citizens Dialogue in cadrul Summit-ului de la Sibiu si la Youth Week la Bruxelles si iata ce am invatat

Oana Tache Parlamentul European

Sunt trei astfel de programe la care am fost invitata pana acum si care mi-au deschis ochii vis a vis de avantajele pe care le putemavea in Uniunea Europeana si Parlamentul European, institutii al caror rol este in general necunoscut din cauza interesului slab al sistemului de invatamant deficitar pe astfel de subiecte contemporane.

Campania This Time I’m Voting/ De Data Asta Votez este un demers al Parlamentului European in care tinerii se pot implica, pot lua atitudine si pot declara deschis “de ce voteaza pe #26mai?”, “ce asteptari au de la Europa si de la liderii europeni?”. Am ales sa ma implic si am fost unul dintre cei 27 de tineri, reprezentati ai statelor europene, invitati la o serie de evenimente informale dedicate tineretului European. La inceputul lui Aprilie am fost invitata la primele seminarii de presa si vizite in Parlamentul European, ca mai apoi, sa partici la European Youth Week 2019. Ulterior, a venit si invitatia la Summit-ul de la Sibiu, la Young Citizens Dialogue.

Toate aceste evenimente au avut in prim plan EDUCATIA, IMPLICAREA in zona CIVICA si SOCIALA si POLITICA Europeana.

Tinerii trebuie sa aiba acces la informatie, trebuie sa fie indrumati catre programele europene care le ofera beneficii educationale si in cadrul carora isi pot spune parerea, in care pot face schimb de experienta si care ii pot integra intr-o Europa care priveste spre viitor.

Multi nu cunosc faptul ca exista numeroase programe europene care le ofera gratuit sansa de a calatori, sansa de a se informa si sansa de a se dezvolta alaturi de alti antreprenori din Europa. Accesul la aceste programe se face destul de simplu pe site-urile afiliate unde tot ceea ce trebuie sa faci ca sa te inscrii este sa iti definesti o intentie in domeniul respective si sa povestesti de ce iti doresti sa calatoresti, cum ti-ai dori sa arate afacerea ta sau ce domeniu ai vrea sa aprofundezi.

Desigur, e loc de imbunatatiri in sistemul educational, schimbarile climatice nu mai sunt o chestiune ce tine de viitor ci o problema cat se poate de actuala, evenimente ca migratia si digitalizarea ne schimba viata in fiecare zi, iar justitia si statul de drept sunt garantul esential al acestor procese democratice.

Personal, consider ca dupa aceasta experienta am o reala responsabilitate de a aduce la cunostiinta cetatenilor din Romania informatii la cald despre ce inseamna Europa, ce fac institutiile care iau decizii pentru noi,ce inseamna sa ai reprezentanti intr-un for international si care sunt programele de care tinerii nostri le pot accesa. 

La nivel personal, percep aceasta experienta ca fiind un proces de maturizare al omului de media care isi doreste sa se implice mai activ in zona sociala, acea zona adesea ignorata pana acum de catre marea majoritate dintre noi. Este oarecum un proces natural pe care am ales sa nu il mai ignor. Dimpotriva, am ales sa ader la el, fiind cu atat mai motivate dupa ce am fost marcata direct de experiente traite la Colectiv sau pe 10 august 2018 in Piata Victoriei. Sa nu uitam ca acestea sunt principalele doua evenimente nationale care au marcat generatia noastra. Pe acestea nu avem voie sa le uitam si este deosebit de important sa nu mai ramanem pasivi si sa luam atitudine!

Sunt absolut convinsa ca Romania poate si altfel! Suntem cea mai evoluata generatie europeana de pana acum considerand cantitatea de informatii la care avem acces si meritam schimbarea. NU, nu suntem prea mici pentru a face diferenta si nici nu locuim intr-o societate atat de apropiata de perfectiune pentru a ne putea permite pasivitatea.

Evident, este alegerea fiecaruia daca sa ia sau nu atitudine, dar cred la modul real ca e importan sa alegem sa ne integram in procesele democratice care ne avantajeaza si ne ajuta sa evoluam, sa le intelegem si sa le modificam dupa dorintele noastre, ale tuturor atat la nivel local cat si in comunitatea europeana!

Asa ca, Alege! Implica-te! Voteaza! Pe 26 mai!

 

Oana Tache

I love questions and answers, tattoos and loud music. I'm a social media addict and an adrenaline junkie. I'm your party partner and DIGITAL HOST. Are you ready for some online quality content? :)

View all posts