Balena, Rechin, Cal sau Ren? Delicatese Islandeze! - Oana Tache

Balena, Rechin, Cal sau Ren? Delicatese Islandeze!

Aviz iubitorilor de animale: acest post nu promoveaza in niciun fel incurajarea vanatorii sau pescuitului!

Acestea fiind zise, sa trecem la urmatorul capitolul al experientei islandeze. 🙂 Se face ca in orice restaurant intri in Reykjavik gasesti la meniul zilei PESTE!

Cod fish recipe

 

 

De la cod la calamari, de la homari la hering la scoici, de la haddock la pisica de mare…De la BALENA, la RECHIN si FOCA! Oceanul Atlantic e darnic!

CodWithGreens_0011.tif

Si mai variate sunt metodele de preparare si conservare a mancarurilor traditionale. Gustul e dat de felul in care e uscat, prajit, afumat sau fiert “produsul”. Scandinavii sunt recunoscuti inca de pe vremea vikingilor pentru consumul de peste si animale marine; insa, in ultimul secol au imprumutat si din obiceiurile europenilor – mananca mai multa oaie decat in trecut si au adaugat si legumele in meniu.

Citeste si -> Cand o cauti pe Aurora…Boreala!

Iar zic sa le luam pe rand si sa fac o lista de ce am mancat si ce NU am gustat in Islanda.

RECHIN

Rechinul sau Hákarl in limbaj local – se serveste in stare de putrefactie spre stupefactia turistilor. Si vine la masa cu schnapps-ul local – brennivin. Nu am putut gusta asa ceva din cauza mirosului…Desi, pas la rechin!

rechinul-cenusiu-de-recif

CAL

Daca in Romania a fost mare tam-tam cu carnea de cal servita in supermarketuri, la islandezi – calul e delicatesa. De la jumatatea secolului 18 incoace – calul e pus la sarat si-apoi fiert. Se fac si carnati  afumati din cal – inbjúgu. Recunosc, sunt plina de preconceptii asa ca nu am mancat nici cal!

IcelandicHorseInWinter

PUFFIN

Puffinul e o pasare draguta care seamana cu Tukanul. Din categoria pasarilor care se mananca in Islanda tot ca delicatese: cormoranul, pescarusul cu spatele negru si vreo 2 “modele” de gasca ( graylag si pink footed goose) – carnea de puffin e bogata in ulei de peste. Prin urmare cu o noapte inainte de consum – puffinul e lasat intr-un vas cu lapte pentru a-si lasa uleiul inainte de preparare.

Poti sa gasesti in restaurante pate si ficat, piept si pulpa de puffin.

Puffin_Latrabjarg_Iceland

Noi am fi vrut sa vedem macar unul “pe viu” – mai ales ca sunt cele mai reprezentative pasari pentru Islanda – insa, cum nu am nimerit in sezonul lor, am zis NU si la carnea de PUFFIN din restaurante. Dar o parte din prietenii nostri au incercat si au zis ca a fost foarte dulce…

FOCA

Da, stiu si eu si se pare ca stiu si islandezii ca focile sunt pe cale de disparitie. Asa ca, foarte, foarte rar mai gasesti carne de foca. In trecut, era unul din main dish-urile pescarilor si se spala si se servea cruda imediat ce era pescuita.

harbor-seal-iceland-shutterstock_135737954-680x450

BALENA

Desi o sa crezi ca si balena e traditie de durata in Islanda, ei bine, iata ca nu!  Abia din secolul al 19-lea au inceput scandinavii sa vaneze balena MINKE si sa o puna pe masa. La inceput, balenele erau vanate numai in apropierea tarmurilor si era considerat un adevarat noroc pentru pescarii care reuseau asta din barcile lor mici, cu vasle. Carnea rosie de balena a redevenit populara din 2006 incoace, in ciuda discutiilor anterioare pe tema acestui gen de consum.

 

Whale watching

REN

Renii au fost “importati” in Islanda in secolul 18 si traiesc mai mult in salbaticie in zona de est a peninsulei. Anual, toamna – vanatorilor li se permite sa vaneze un anume numar de reni. Se pare ca gustul este inconfundabil si renul poate fi gasit tot timpul anului in restaurante si magazinele de delicatese– la niste preturi fabuloase! NU am mancat – din acelasi principiu pentru care nu am incercat nici cal.

d8764db62bdbb0e72d9d7ad449d1e54d

PISICA DE MARE

Stiu ca o gasim si la noi in magazine. Nu mai e vreo surpriza sau vreun secret. Dar daca n-ai mancat pana acum, ca mine – este incredibil de dulce, buna si curata (e carne alba) si se topeste in gura daca e facuta la cuptor cu lamaie si ulei de masline. Asezonata cu piure de sfecla e o nebunie! AM MANCAT ca disperata!

Closeup photo of the head, mouth and feelers of a tropical redtail catfish, Phractocephalus hemioliopterus, swimming in an aquarium.

La categoria DE RONTAIT avem  HARDFISKUR

Populare de secole bune – bucatelele de peste uscat tin loc de bildugg (pentru cei care au incercat carnea uscata “la plic” in Africa) sau Pringless si popcorn – pentru cei care tre’ sa rontaie neaparat ceva la film. Mie, personal mi se pare ca e ca si cum as mesteca mancarea broastelor testoase asa ca nu m-am prea omorat dupa asta…

5027994202_f044de04dc_b

 

bitafiskur_100g_grande

Citeste si episodul -> FESTIVALUL DE BLUES din Islanda!

Oana Tache

I love questions and answers, tattoos and loud music. I'm a social media addict and an adrenaline junkie. I'm your party partner and DIGITAL HOST. Are you ready for some online quality content? :)

View all posts