Ce nu ti se spune despre sarcina?! Episodul 1 - Oana Tache

Ce nu ti se spune despre sarcina?! Episodul 1

Oana Tache sarcina

Nu e dracu’ chiar asa de negru, doamnelor si domnilor! Stiu, ati auzit povesti. Si eu. Multe!

Toata lumea trateaza oricum subiectul sarcinii extrem de subiectiv si raportat la experienta proprie sau la experientele apropiatilor, dar pe cuvant, “dracu’ nu e chias asa de negru”.

Nu e nici floare la ureche, dar nu e nici moartea pasiunii asa cum m-au “amenintat” o parte din “prietene” inainte de sarcina.

Am stat si am analizat ultimele 9 luni si am zis ca e de folos fiecarei viitoare mamici o lista cam lunga dar simpla despre lucrurile pe care mie nu mi le-a spus nimeni (nici macar mama, soacra, bunicile sau prietenele de toate felurile) despre sarcina. Mi-ar fi placut sa stiu “in ce ma bag”, asa ca dau mai departe cu drag si pe cinstite cateva din experientele mele.

Am sa fac chiar un “serial” cu “episoade” axate pe  cele mai importante 3 aspecte – psihic, fizic si relatia cu copilul nenascut.

Cu liniuta de la capat, incepem cu Episodul 1 – Aspectul psihic

Si zic sa ne intelegem, daca nu exista afectiuni medicale sau gestationale care sa te dea peste cap, nu depinde decat de cei din jurul viitoarei mamici si de ea ca lucrurile sa se desfasoare cat mai normal, natural si sa provoace mai multa bucurie decat suferinta.

 • Nicio sarcina nu seamana cu alta – fii convinsa ca oricat ai cauta pe net, oricat ai discuta despre asta experienta va fi unica. Traieste-o la maxim! Pe bune!
 • Nu exista sarcina fără stress – pe mine m-a prins in pandemie, am stat 3 luni in casa si cand a trebuit sa nasc tot sistemul medical e “in cap”
 • Nu exista sarcina perfecta – nu tine nici de varsta, nici de conditie fizica, de niciun alt factor felul in care se vor desfasura cele 9 luni, dar tine minte! Orice ar fi si tu si bebe sunteti perfecti in felul vostru!
 • Nu exista sarcina în care sa ai 100% controlul – Nu incerca sa controlezi. Nu e un task de serviciu! E viata! Si se poate schimba de la o zi la alta. Se poate intampla oricand ceva si atunci trebuie sa fii convinsa ca indiferent ce ar fi, va fi bine!
 • Nu exista varianta de nastere gresita! Fie ca alegi sa nasti natural sau trebuie sa faci cezariana, nu mai suntem pe vremea lui bunica sa existe o singura varianta
 • Avalanșă de info, termeni și denumiri – pregateste-te psihic – o sa inveti ce inseamna morfologia, aleze, landou, museline, lanolina, lohii si cate si mai cate. Plus denumiri de medicamente și ce fac ele sau ce urmează sa faci tu cu ele. Plus tot ce tine de Celulele Stem! 
 • Investigații medicale o droaie – Sarcina e un maraton! Pregateste-te ca in ultimul trimestru, cel putin sa fii monitorizata de mai multe ori pe saptamana.
 • Medic bun – Conteaza foarte mult sa realizezi de la inceput pe mainile carui medic incapi si sa ai o relatie foarte buna cu el/ ea. Eu o recomand pe dr. Oana Dorobantu la Sanador sau Regina Maria din toate inima. Nu am vazut om mai implicat si mai aproape de fiecare pacienta.
 • Living on the edge cu adrenalina la maxim – Da, da, vei avea zile de ups and downs, zile cand o sa te simti ca in generala, sau zile cand ti se va parea ca te misti ca mamaie. Sau zile in care vei fi cea mai bucuroasa persoana de pe planeta si zile in care i-ai scoate cuiva ochii cu o furculita! :)Relaxeaza-te! Isi fac de cap hormonii! Si e normal!
 • Contracțiile… Oh, da! Toata lumea vorbeste despre ele, toate lumea zice sa le diferentiezi pe cele reale de cele false (Braxton Hicks), toate lumea zice sa le numeri in travaliu. Hahaha! Ce glume! Dar cand vine vorba sa faci diferenta intre alea reale si alea false, crede-ma, iti prinzi urechile. Asa ca tine legatura cu medicul aproape!
 • Atenție la neamuri! O sa iti povesteasca toaaaaata lumea cum a fost cand au nascut bunicile, matusile, mamele. Iar zoc, pregateste-te sa afli chestii pe care nu tineai mortis sa le afli vreodata! Majoritatea sunt funny si sunt povesti din alte epoci, cand nasterile se faceau altfel, daaaar…nu lasa nicio poveste sa te afecteze.
 • Falși prietrni/ sfaturi gratuite – asa cum e bines a iti construiesti o bariera care sa te apere de toti falsii prieteni care apar in perioada asta si mai cu seama mamicile care ofera sfaturi gratuite sau care proiecteaza asupra ta experientele proprii. Ia la misto tot ce ti se pare ca e exagerat sau ca nu ti-ar face bine in perioada asta! #goodvibesonly
 • Sa nu ai asteptari prea mari de la cei din jur. Nu ma refer la apropiati, ci la persoanele care ar trebui sa iti cedeze locul in autobuz, sa te lase in fata la coada sau sa it idea prioritate pentru ca ESTI GRAVIDA! La noi, in Romania educatia si bunul simt sunt aceleasi dintotdeauna – slaba sau aproape deloc. Mie o singura doamna mi-a dat locul ei la analize in 9 luni de zile, asa ca nu te astepta la nimic pe partea asta…

De retinut ca e foarte important sa te pastrezi pozitiva, optimista si sa “fii barbata”!  U can do it!

 

Oana Tache

I love questions and answers, tattoos and loud music. I'm a social media addict and an adrenaline junkie. I'm your party partner and DIGITAL HOST. Are you ready for some online quality content? :)

View all posts