De veghe-n lanu’ de…banane! - Oana Tache

De veghe-n lanu’ de…banane!

Cand eram mica prietenii pe care-i aveam la bunici – Neli, Edi, Traian, Florin, Vali etc. ma poreclisera Oana Banana. Sau Ananab Anao – cum ar veni scris invers. In fiecare seara, la v-ati ascunselea eram luata la misto dar niciodata nu m-as fi gandit ca voi ajunge-n lanu’ de banana – la propriu!

image

Stau si observ de cateva zile bune ce-nseamna pentru africani viata de zi cu zi.

Pe toti ne zapaceste vremea – caldura si presiunea ne incetinesc. In primele zile, noi, obisnuiti pe pilot automat, am crezut ca innebunim cand feedback-ul pentru absolut orice venea de doua ori mai tarziu ca in Romania. Acum ii intelegem…Canicula si distantele lungi intre orase sau atractii turistice ne molesesc si ne scot din ritm…

image

Majoritatea sunt crestini si saraci – 100 de dolari e echivalentul la 1057 de rand-i – moneda nationala…Si de-o suta de dolari aici traiesti mai bine de-o saptamana daca nu ai alte cheltuieli inafara de mancare…

image

Lucreaza ca soferi,paznici, menajere, personal hotelier, parcagii, mesteri la service-uri auto,vanzatori la market-uri, restaurant sau ambulanti, ingrijitori animale, zilieri la fabricile de cherestea, plantatiile si serele de fructe si legume. Managerii sunt albi, in general.

image

Pe africani ii vezi in masini ieftine, lovite, cumparate la mana a doua. Pe marginea drumului in apropierea fiecarui orasel – e cate un targ auto iar pe pancarde scrie ca-ti poti lua o masina si cu 200 de dolari…

Vorbesc 11 limbi oficiale, cei mai multi nativi sunt zulu si mananca mult de la fast food. Odata cu primele alegeri democratice din ’94, locuitorii oraselor au renuntat la traditiile bosimane (primii locuitori din Africa care mai traiesc si azi in desertul Kalahari) in favoarea capitalismului.

image

Femeile in varsta poarta turban, fusta peste genunchi si sandale cu sosete. Cele mai tinere merg in papuci si pantaloni, iar cand vine vorba de coafura e un adevarat festival – impletite, colorate, vopsite, rase, dread-uri etc…Iar silueta de tip clepsidra e “uniforma” locala.

image

Ce n-au uitat si nu vor uita e imnul national. Daca ii rogi sa-ti cante – piesa de suflet, all time hit-ul e imnul – copii, batrani, femei, barbati, in cor sau solo – toti africanii canta imnul! Si toti sunt indragostiti de fotbal.

#40DaysInAfrica

Oana Tache

I love questions and answers, tattoos and loud music. I'm a social media addict and an adrenaline junkie. I'm your party partner and DIGITAL HOST. Are you ready for some online quality content? :)

View all posts

1 comment

  • Buna Oana,

    Foarte frumos articolul. Unde filmati?
    Momentan sunt in Johannesburg, pana la sfarsitul lui martie.

    O zi buna,
    Radu