EXCLUSIV la Lumea lu Tache! Pavel Bartoș - Oana Tache

EXCLUSIV la Lumea lu Tache! Pavel Bartoș

M-am tot gândit ce cadou să îți fac, aici, pe BLOG. Apoi, m-am gândit la toți oamenii care mi-au dăruit de-a lungul timpului din experiența lor, de la care am învățat, care m-au inspirat pentru că reușesc să se reinventeze continuu. Și mi-a picat fisa! Am fost colegi la Vocea României, la Românii Au Talent, am filmat și lucrat împreună zile și nopți, ani de zile. După ce mi-a fost mentor și coleg, acum prietenul Pavel Bartoș mă onorează cu un interviu EXCLUSIV. Și mă bucur enorm, că în zilele astea destinate familiei, Pavel ne deschide tuturor casa sufletului său și ne împărtășește retrospectiva personală a lui 2019 și perspectivele pentru 2020. În stilu-i inegalabil. 🙂 

Ce ți-ai dorit și s-a implinit anul ăsta?

În primul rând, mi-am dorit să fiu sănătos și s-a împlinit. În al doilea rând, acum serios vorbind, mi-am dorit să încerc marea cu degetul și mi-am propus să fiu, în același timp, regizor și producător de film. Și se pare că sunt pe drumul cel bun. Și mai vreau !

Cum ai trăit trecerea în această nouă etapă – regizor de scurt metraje? 

A fost foarte multă adrenalină, multă inconștiență, enorm de mult curaj și foarte multă responsabilitate. Este foarte grea această meserie, dar mie mi place teribil de mult această nouă provocare, așa că voi încheia ca mai devreme: mai vreau!

Romanian Tradition te-a purtat prin Europa și America, cum ai fost primit? 

Neașteptat de bine, Romanian Tradition este o comedie românească 100%, este experiența a doi studenți care nimeresc, din întâmplare, la o nuntă de la sat și încercând să respecte toate tradițiile românești, deturnează nunta într-un anume fel.

Mă așteptam ca ”nevorbitorii de limba română” să nu înțeleagă, întrutotul, demersul meu, dar reacțiile m-au uimit și pe mine. Normal că îmi doream ca lumea să râdă, să înțeleagă, dar a fost peste așteptările mele. Pot spune că au fost reacții atât de interesante, mai ales că am fost și într-o țară musulmană, în care lucrurile se înțeleg cu totul altfel. E foarte interesant să vezi filmul tău din perspectiva mai multor culturi, religii, etc.

Care e cea mai mare pățanie întâmplată în periplul tău? 

Dacă stau să mă gândesc la periplul meu regizoral, îmi amintesc când am început prima zi de filmare, prima scenă, primul cadru – explicam actorului cum trebuie să urce dealul. Deși îl curățasem cu atenție, m-am tăiat foarte tare în cioburile de la o sticlă. Datorită adrenalinei nu am simțit tăietura, dar toți cei din jurul mă priveau speriați, unii aproape leșinau, iar mie mie îmi curgea mult sânge din mână și eu nu mi dădeam seama de ce. Se pare că a fost un semn bun pentru film. Vorba aia, arta cere sacrificii.

Ce știau Românii din diaspora despre Pavel Bartoș înainte să te vadă în carne și oase? 

Eu am o relație foarte bună cu diaspora, încă din anii 2010 – 2011 și am participat la foarte multe manifiestări ale diasporei, atât din America, cât și din Israel, Italia, Spania. Ce este interesant este că filmul a participat doar la festivaluri internaționale în care publicul este de cu totul altă naționalitate decât cea română, nu a avut un periplu în cadrul comunităților românești. Îmi doresc deoarece am primit foarte multe cereri și invitații în acest sens. Îmi doresc să păstrez, în continuare, această relație extraordinară cu diaspora, mai ales că așteaptă orice proiect care este legat de a mea persoană: film, teatru sau orice altceva.

Ești unul dintre puținii oameni de media care merge la vot și se laudă cu asta în spațiul public. Cât de importantă e implicarea civică și de ce crezi că sunt atât de puțini cei care iau atitudine în direcția asta? 

Consider că sunt foarte mulți care merg, cel puțin în ”bula mea” sunt marea majoritate care și-au exprimat și au îndemnat oamenii la vot, ceea ce este foarte bine, deoarece cred că votul este singura noastră oportunitate de a decide, a taxa și a schimba lucruri în plan politic. Și eu am 2 devize: nu mi place să hotărască alții în locul meu și dacă pretindem ceva de la cei care ne conduc, atunci trebuie să mergem la vot, e dreptul nostru cel mai democratic.

Ești cel mai popular prezentator TV, actor cu normă întreagă la Odeon, regizor și mai nou comentator sportiv, când ai fost ultima dată în vacanță? 

Pentru mine, vacanță este orice timp liber petrecut cu familia, fie că este o zi de duminică, o zi de luni, orice timp petrecut cu ei se simte ca o vacanță. Ultima vacanță a fost în septembrie și abia așteptăm să plecăm în următoarea vacanță care este una de schi, dar va avea loc abia la anul.

Nu pot spune că sunt comentator, am încercat într-un anume context să încercăm să fim umoristici pe parcursul unui meci de fotbal, eu și Andi Moisescu. Nu ne numim comentatori, noi ne-am amuzat teribil, dar pot spune cu mâna pe inimă că rămân la ocupațiile de bază: actor, prezentator și, din când în când, regizor.

Ești fan fotbal dar și schi. Ce sport n-ai face niciodată? 

Curling! Culmea, îmi place să mă uit la acest sport, mă amuză teribil, dar nu mă văd testând așa ceva. În rest, cred că aș încerca orice tip de sport, dar, sincer, schiul mă caracterizează în această perioadă a vieții mele.

Când ai încercat ultima dată să faci ceva nou? 

Zilele trecute, am încercat să fac mâncare chinezească. Aproape că mi-a ieșit!

Ești și tătic cu norma întreagă. Care e povestea de Crăciun pe care le-ai spus-o fetelor tale? 

Povestea de Crăciun sunt ele, sunt cea mai frumoasă poveste de Crăciun pentru mine și a mea soție. De când s-au născut ele, Crăciunul are un sens. Și așa este normal să fie: părinții se bucură pentru copiii lor.

Dintre poveștile de Crăciun, Spărgătorul de nuci este în fruntea preferințelor noastre. Avem mai multe povești, dar încercăm anual să ne construim propria noastră poveste: ne place să mergem la colindat, învățăm noi versuri, cântăm, ne place Crăciunul și în fiecare an vrem să facem o poveste frumoasă. Ceea ce mă bucură, cu adevărat, este că ale mele fetițe au învățat că trebuie să vină Moșul la toată lumea și ne implicăm să ajutăm și alți copii, mai puțin norocoși. Esența Crăciunului este să dăruiești, să fii generos, să fii bun și, bine ar fi, dacă am reuși să facem acest lucru tot anul, nu doar de Crăciun.

Cum era Crăciunul în familia Bartoș pe vremea când erai copil?

Am crescut la Miercurea Ciuc, deci era cu foarte multă zăpadă. Știu că personajul care domina în vremea noastră era Moș Gerilă și pentru că nu avea mari posibilități, de Crăciun primeam hăinuțele pe care le îmbrăcam iarna, iar de Iepurașul de Paște cele de vară. Dar nu conta, eram fericiți. Și dacă primeam o portocală sau o ciocolată, vedeam raiul. Cel mai important erasă fim întreaga familie. Mergeam la bunici sau veneau ei la noi, așa că atunci am învățat că această sărbătoare trebuie petrecută cu oamenii dragi.

Dacă ai luat-o mâine de la capăt ce n-ai mai face sau ce ai face?

Dacă aș lua-o mâine de la capăt, probabil având înțelepciunea vârstei, poate nu aș mai face unele lucruri, nu știu. Dar sunt destul de sigur că aș face aceleași greșeli, aș încerca să învăț din ele, datorită lucrurilor bune sau mai puțin bune, sunt omul care sunt astăzi. Nu vreau să mă laud în fața lui Moș Crăciun, dar mie îmi place de omul care sunt și cum sunt.

În 2020, pe Pavel Bartoș îl reprezintă hashtag-ul…

Hastag-ul pentru 2020 ar fi #bucura-tedeviață!

Pavel Bartos Oana Tache

Mulțumesc Pavel!

Oana Tache

I love questions and answers, tattoos and loud music. I'm a social media addict and an adrenaline junkie. I'm your party partner and DIGITAL HOST. Are you ready for some online quality content? :)

View all posts