Stiri false. Fake News. Strategii de manipulare. Operatiuni de influentare a maselor…
Toate la un loc duc la degringolada, la vulnerabilitate si la neincrederea publicului in institutiile statului sau in media.
La fel de periculoasa e si tendinta generala a publicului de a asocia dezinformarea cu libertatea de exprimare. Azi, oricine poate deveni lider de opinie (in special online) daca foloseste un ton tendentios sau ia o pozitie cat mai radicala si extremista vizavi de un subiect…
Si asta ne face invariabil VULNERABILI in fata tsunami-ului de informatii care in loc sa fie prezentate cat mai obiectiv ajung sa serveasca unor interese obscure sau sa discrediteze adevaratele surse de informatie!
Cuvinte mari?! Deloc! Traim asa cum stii intr-o lume in care cine detine informatia are puterea!
La facultatea de jurnalism e litera de lege VERIFICAREA informatiei din 3 SURSE inainte de prezentarea ei. Dar oare cati dintre noi aplica regula asta in viata de zi cu zi?! Cati aleg sa se informeze constant de la sursa si nu din statusurile prietenilor din bulele de pe facebook?! Cati mai pot sa cearna adevarul de interpretarea si reinterpretarea datelor?!
Mai ales acum, in contextul pandemiei de coronavirus, a noului plan de reabilitare economica si sociala in valoare de 750 de miliarde de Euro pe care UE il va pune in aplicare in statele membre, cred ca e important sa avem informatia in cea mai directa forma a ei si aleg sa ma inscriu din nou in randurile celor care lupta pentru INFORMARE CORECTA si EDUCATIE! Asa ca am luat parte de curand, alaturi de o serie de colegi din comunitatea europeana la un nou seminar sustinut de Parlamentul European pe tema FIGHT AGAINST FAKE NEWS si azi aleg sa impartasesc cu tine o parte din bunele practici care te incurajeaza in filtrarea informatiei inainte de raspandirea ei.
Sa le luam pe rand. O mare parte din stirile vehiculate in perioada pandemiei de coronavirus, perioada care nu s-a incheiat au avut si titlu de dezinformare si nu putem nega asta. De la paralela 5G- Covid19, la fake news-uri care anuntau crearea acestui virus special pentru scaderea populatiei, la laboratoarele SUA de pe teritoriul Europei sau campaniile pro Kremlin s-a produs o degringolada mediatica din care fiecare dintre noi a iesit cu cel putin un semn de intrebare legat de realitatea faptelor, de acuratetea datelor prezentate si de riscul pe care acest nou tip de virus il reprezinta cu adevarat.
Alterarea acestor informatii si aparitia acestor idei indoielnice – pentru ca nimeni nu e ferit de FAKE NEWS si nici nu e vreo rusine ca la un moment dat picam toti in aceasta plasa a dezinformarii – apar de cele mai multe ori in baza parerilor personale, de la doctrine familiale, politice sau nationale si toate se manifesta sub efectul bulgarelui de zapada.
Ce se poate face?! Regulile sunt simple!
Fast check
- Lista organizatiilor fact-checking din orice tara europeana sunt updatat-e pe Poynter Institute si Facebook
- Poti cauta in sursele EU – anti-disinformation resources
- Sau te poti orienta catre alte organizatii care lucreaza impotriva dezinformarii – ex: EUvsDISINFO
Check Spread
Verifica cat de viralizata e informatia pe care vrei sa o prezinti. Evita sa devii un megafon pentru povestile mici care duc informatia la extrem si teorii ale conspiratiei – aplica gandirea critica, fii atent la panta ridicolului si arata empatie online chiar daca dai peste pareri 100% eronate.
Debunking
Fii atent la tonul si felul in care e impachetata informatia!
In incheiere, vreau sa fac si doua recomandari de carti – Conspiracy Theories Handbook si Truth Sandwich pe care le gasesti online si care te vor ajuta sa intelegi mai bine felul in care poti decripta ce e si ce nu e ADEVARAT! Pentru ca in final, despre adevar vorbim!
#iesidinbula
#EuropeansAgainstCovid19