Freddie Mercury - 10 lucruri pe care nu le stiai despre el! - Oana Tache

Freddie Mercury – 10 lucruri pe care nu le stiai despre el!

DA, recunosc, mi-a fost frica sa scriu despre Freddie Mercury ani de zile pentru ca e atat de personal ce simt pentru muzica lui si cum mi-a marcat copilaria si adolescenta incat mi se pare aproape trivial sa scriu orice de frica sa nu ii intinez cumva memoria…

In ’90, tata imi inregistra de pe MTV videoclipurile trupei care aveau sa devina obsesia mea muzicala all time. Queen ma innebunea, iar Mercury era (si inca este) pentru mine zeul suprem al celor mai mari stadioane din lume: vocea unei generatii, poetul, pictorul si sculptorul unei noi ere muzicale rock!

Am sute de cd-uri, dvd-uri, reviste si articole stranse. Si totusi mi se pare ca au ramas atat de multe lucruri de spus despre el.

freddie mercury

Stiai ca?

  1. Numele real este Farrokh Bulsara si provine dintr-o familie cu origini persane. Parintii lui Freddie practicau Zoroastrianismul, una dintre cele mai vechi religii monoteiste. In acest mediu se naste ELin Zanzibar pe 5 septembrie.
  2. Prima porecla a lui a fost Bucky si asta pentru ca avea, inca de mic, dintii din fata proeminenti. Si avea patru dinti in plus fata de oamenii normali.
  3. La varsta de 8 ani a fost trimis la scoala in India, la 150 de km distanta de Bombay. Pentru prima oara, profesorii din India i-au spus Freddie.
  4. Tot in India se pare ca Freddie a dat primele semne ca ar fi gay. Desi, nu s-a manisfetat niciodata pana in anii ’80 in aceasta directie, exista voci care spun ca acest aspect parea sa fie normal pentru Freddie si apropiatii lui cu mult timp inainte de a-si recunoaste oroentarea sexuala.
  5. In 1964, intreaga familie Bulsara s-a mutat in Middlesex, langa Londra. A fost momentul in care a inceput procesul de nastere al lui Freddie Mercury asa cum il stim noi. Nu mai era baietelul timid care-si ascundea dintii cand radea, se transformase intr-un rocker cu plete, pantaloni de piele, un om incisiv care nu se ferea de cuvinte si de a spune direct ce simte.
  6. In 1970, el a dat numele de Queen trupei la scurt timp dupa ce i-a cunoscut pe May si Taylor. Deacon urma sa se alature trupei mai tarziu, in 1971.
  7. Tot el a fost cel care a compus piesa, fara grad de comparatie in industria muzicala universala: Bohemian Rhapsody. Pentru partea de opera (tot ideea lui Freddie) s-ar fi “tras” peste 180 de voci pe diverse tonalitati pana cand, legenda spune, s-ar fi blocat la propriu banda. Pentru multi Bohemian Rhapsody poate fi cel mai bun cantec al secolului, iar pentru altii cel mai slab. Freddie a considerat mereu ca, asemenea poetilor, nu trebuie sa-si explice arta atata timp cat aceasta nu are termen de comparatie, fiecare particica fiind unica in felul ei.
  8. Freddie este cel care a mizat totul si pe “We are the champions”, hit considerat una dintre cele mai mari arogante ale trupei. Queen a fost aspru criticata pentru piesa, ba chiar denumita ca fiind “prima trupa rock fascista a lumii” intr-un anumit numar al revistei Rolling Stone.

freddie mercury

BACKSTAGE cu QUEEN si Freddie Mercury

Si pentru ca stiti ca mie-mi plac momentele din backstage se pare ca cel mai memorabil dintre toate a fost in vara lui 1985.

Queen a urcat pe scena LIVE AID, a cantat fix 22 de minute si-apoi a disparut in spatele cortinei, fara nicio explicatie in fata organizatorilor sau a publicului care aclamau frenetic. Pe acelasi afis erau alte nume grele la acea vreme ca U2 sau The Who. Simtind presiunea publicului care nu inceta sa strige numele trupei preferate, se spune ca insusi  ELTON JOHN s-ar fi repezit la Mercury in backstage si i-ar fi spus: “You bastard, you stole the show”. Evenimentul neasteptat de nepoliticos a fost descris briliant de May ca fiind “the biggest day in our careers”. 🙂

freddie mercury elton john

Un alt moment de backstage marcheaza ultima intalnire dintre Mercury si managerul trupei. Freddie, aceasta masinarie de facut bani din muzica rock (pentru ca, de ce sa nu recunoastem ca notorietatea trupei  a adus si inca aduce, economic vorbind, un “plus valoare celor care detin drepturi asupra megabrand-ului care se numeste Queen) i-ar fi spus ca poate face orice cu drepturile de autor care-i apartin si cu imaginea lui, dupa moarte atata timp cat nu-l va transforma intr-un personaj plictisitor pentru public. Da, Freddie Mercury se temea de plictiseala pana si pe lumea cealalta. Intre timp, a devenit  nemuritor pe o scena care intotdeauna il va privi ca unul din zeii rock’n’roll.

I-am vazut pe Queen la Bucuresti cu Adam Lambert si mi-a placut Adam pentru ca nu incearca sa fie Freddie.

Pe de alta parte, mie nu mi-a placut cum l-a “jucat” pe Mercury persanul – Rami Malek californianul. 😛 Am inteles faza cu proteza dentara care sa aduca cu dentitia celebra a solistului Queen, dar nu ambalajul m-a dezamagit cel mai tare. Ci faptul ca s-a expus intr-un mod mult, mult prea superficial capacitatea creativa a lui Freddie si s-a pus accent pe chestiunile superficiale si de can-can.

Si DA, sunt fana FREDDIE MERCURY! DA, as da orice sa-l vad intr-un concert LIVE daca s-ar putea! DA, nimeni si nimic nu va face sa imi schimb parerea: ESTE CEL MAI MARE ARTIST ROCK’N’ROLL ALL TIME!

Asa ca azi, cand ar fi implinit 73 de ani o sa-i spun “La multi ani, oriunde-ai fi, maestre!” si o sa dau pe repeat toate cele 15 albume ale Queen.

Si te-astept si pe tine sa-mi spui cand si cum l-ai descoperit tu pe Mercury si ce piesa te face sa fredonezi Queen.

Citeste si Legenda lui Bowie. David Bowie. 

Oana Tache

I love questions and answers, tattoos and loud music. I'm a social media addict and an adrenaline junkie. I'm your party partner and DIGITAL HOST. Are you ready for some online quality content? :)

View all posts