INTERVIU EXCLUSIV: Despre Let's Do It, Romania! cu Anamaria Hancu - Oana Tache

INTERVIU EXCLUSIV: Despre Let’s Do It, Romania! cu Anamaria Hancu

Pe Anamaria Hancu o prinzi greu…:) Si de fiecare data  cand o prinzi, te bucuri ca ai cunoscut-o! Anul acesta, Anamaria face iar “curatenie generala in toata tara” si ramane exemplul de femeie care se implica 100% profesional, evolueaza la nivel personal in fiecare zi si este permanent conectata la comunitate – atat in viata personala, cat si pe net. Si are timp si pentru prietenii ei.:) 

Multumesc, Ana pentru raspunsuri!

Citeste si -> EXCLUSIV: INTERVIU CU JAZZY JO! 

1381359_621816881201728_1019346252_n

Cand si ce te-a motivat sa initiezi un proiect eco in Romania?

Povestea aceasta a aparut pe neasteptate in viata mea, dar privind in urma, ma bucur ca am avut nebunia si inconstienta sa fac acest lucru, fara sa imi pun prea multe intrebari.

Totul a inceput in 2008, eram studenta in primul an la master de Comunicare, mass-media si societate, ma angajasem si mi-am dat seama ca totusi, am prea mult timp liber si ca vreau sa ma implic in niste actiuni de voluntariat. Am facut un research pe Internet, am scris catorva ONG-uri si am inceput sa activez alaturi de EcoAssist (ONG de mediu), sa merg la actiuni de curatenie si chiar sa ajut pe parte de PR si comunicare.

In 2009, impreuna cu colega mea, Liana Buzea (presedinte EcoAssist), am vazut filmuletul din Estonia, al initiatorilor miscarii “Let’s Do It” si am spus – “Da, este cazul sa facem si noi acest proiect in Romania”. Romania este o tara in care deseurile invadeaza padurile, raurile, muntii, iar comportamentul iresponsabil al locuitorilor tarii au agravat aceasta situatie, in timp. Si uite asa, am inceput impreuna o poveste care dureaza deja de 6 ani, care a aratat tuturor celor care credeau ca romanii nu se pot uni pentru cauze frumoase: am implicat peste 1 milion de voluntari in actiunile noastre de Curatenie Nationala, am avut parteneri atat autoritati nationale si locale, companii, mass-media, persoane publice, ONG-uri, companii de salubritate. Stiu sigur ca am fost omul potrivit la locul potrivit. 🙂

Cum arata echipa Let’s Do It Romania?

Echipa Let’s Do It, Romania! este pentru mine acea mana de oameni la care ma intorc mereu cu drag, oameni cu sufletul cald , oamenii care ma vor primi mereu cu bratele deschise, indiferent cat timp a trecut de cand nu ne-am vorbit. Nu ascund, au fost si perioade aglomerate in viata mea personala si profesionala care m-au tinut departe de activitatea mea de voluntariat in Let’s Do It, Romania! Dar stiu ca mereu ma pot baza pe colegii si prietenii mei, echipa inimoasa de la Let’s Do It, Romania!

Daca la inceputul proiectului, in 2009, din cauza amplorii actiunii de Curatenie Nationala, echipele erau numeroase: project management, comunicare, logistica, IT, financiar, coordonare voluntari plus echipele regionale si locale, in prezent, echipa din Bucuresti numara undeva la 20-25 de oameni care se implica in dezvoltarea proiectelor Let’s Do It, Romania!, cativa full-time, iar altii in orele libere de dupa programul de la job. Proiectele pe care le dezvoltam in prezent, pe langa aplicatia Let’s Do It de care suntem foarte mandri, sunt actiuni corporate cu angajatii din companii, training-uri in scoli si companii, actiuni de curatenie in Delta Vacaresti, Let’s Do It, Danube (actiuni de curatenie in orasele cu Dunare). Vara aceasta, am avut si o tabara la Sulina dedicata copiilor care au castigat concursul “Exploratorii Dunarii” organizat de Let’s Do It, Romania!

10990016_10152630261301471_2040718716052914140_n

Citeste si -> INTERVIU: OANA CALIN BEST MANAGER GETTS SALONS! 

De cati ani faceti Romania mai curata? Si care au fost zonele curatate de Let’s Do It, Romania?

Prima actiune de curatenie a avut loc pe 25 septembrie 2010. O zi frumoasa si importanta pentru Romania! Practic, actiunea Let’s Do It, Romania! – Curatenie in toata tara intr-o singura zi, a vizat toate zonele din afara oraselor, unde oamenii sau companiile arunca deseuri. Unde nimeni nu isi asuma raspunderea pentru aceste deseuri aruncate necorespunzator. Sunt zone in care curatenia s-a mentinut – bineinteles, cu sprijinul voluntarilor care s-au ingrijit de acele zone sau al autoritatilor. Sunt si zone in care au fost necesare interventii repetate.

Una dintre etapele super tari din perioada Let’s Do It, Romania! a fost prima harta a deseurilor – harta online, realizata cu ajutorul voluntarilor care observau deseuri in afara oraselor, le localizau cu ajutorul GPS-ului, iar noi stiam astfel ca sunt probleme in acele zone si voluntarii mergeau sa le curate.

4. Cat ajutor ati primit din partea statului?

Foarte mult ajutor am primit din partea Ministerului Mediului care an de an, ne-a fost partener principal si sustinator. Chiar si acum cand am lansat aplicatia Let’s Do It, am avut alaturi Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor prin doamna Gratiela Gavrilescu. De asemenea, un sprijin puternic am avut si din partea Ministerului Educatiei, Garzii de Mediu, Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Jandarmeriei. Plus autoritatile locale.

Un moment memorabil pentru echipa Let’s Do It, Romania! a fost vizita presedintelui Estoniei Toomas Hendrik Ilves la Bucuresti de pe 3 octombrie 2012.

545235_10151692015192602_2118943251_n

Care au piedicile de care v-ati lovit?

Off, multe! Reticenta, indiferenta, acuzatii nedrepte, multi radeau de noi si spuneau ca suntem naivi, ca nu stim pe ce lume traim! J Imi amintesc foarte bine ca in primul an, primeam atat de multe e-mail-uri rautacioasa si le citeam. Si mai si plangeam. 🙂 De ciuda, de nervi ca oamenii nu credeau in schimbare. Dar recunosc, m-au si ambitionat foarte mult.

Complicat a fost si ca ne-am nimerit in plina criza economica si a fost delicat sa atragem fonduri. Dar nu imposibil! 🙂

Citeste si -> INTERVIU CU IOANA CAPANU – PR MANAGER! 

Cum si cat a crescut Let’s Do It, Romania in fiecare an?

A crescut tare frumos si suntem incantati de rezultatele obtinute pana acum. Desigur, intotdeauna e loc de mai bine, mereu ne spunem – “ah, daca am fi avut mai mult timp sa ne ocupam, puteam sa fi obtinut si mai multe”. La prima actiune, au participat 200 000 de voluntari, in 2011, 300 000 de voluntari. In 2012, au fost 150 000 de voluntari ( a fost o actiune organizata in doar 3 luni si “grabita” de alegeri – am vrut sa evitam orice asociere politica). Apoi, an dupa an, am avut in continuare, voluntari implicati atat in organizare, cat si parte din actiunile noastre, indiferent care erau etapele proiectului.

Eu le sunt recunoscatoare colegilor mei foarte dedicati care zi de zi ajuta la dezvoltarea Let’s Do It, Romania!: Andrei Cosuleanu (director executiv), Octavia Bratulescu (manager proiecte), Anca Banita (coordonator comunicare), Carmen Boz (asistent proiect), Oana Grigore (head of online), Valentin Krancevik, dar si colegilor mei din board: Ionut Iordachescu, Stefan Buciuc.

Cati oameni s-au alaturat cauzei in calitate de voluntari? (un nr aproximativ)

Peste 1 milion de voluntari! 🙂 Suntem una dintre tarile cele mai mari din cele 100 de tari din comunitatea Let’s Do It! Care au facut curatenie in intreaga tara, intr-o singura zi, doar in afara oraselor, unde este mult mai greu sa faci actiunea.

11182093_10153285311613764_7172243152858157425_n

Ce inseamna sa fii voluntar digital in 2015? Povesteste-mi un pic despre proiect.

 Voluntariatul digital este la indemana oricarui posesor de smartphone. Pentru a reusi sa dezvoltam aceasta aplicatie, am avut nevoie de implicarea oamenilor care sa doneze in Campania noastra de crowdfunding. Apoi, cu ajutorul partenerilor de la Qualitance, am dezvoltat aplicatia Let’s Do It, disponibila si pe AppStore si pe Google Play. Practic, acolo unde observa deseuri, utlizatorii aplicatiei Let’s Do It, fac o poza, o incarca in aplicatie si dupa ce este inregistrata sesizarea, vor primi un mesaj ca in termen de 30 de zile, autoritatile vor reveni cu un raspuns, o solutionare. Suntem bucurosi ca oamenii au primit cu entuziasm aplicatia, ne scriu pe Facebook https://www.facebook.com/LetsDoItRO, o folosesc si sa speram ca acesta este inca un pas spre o Romanie mai curata si mai responsabila, asa cum ne-o dorim.

Ce face Anamaria Hancu cand nu salveaza mediul inconjurator?

Cand nu salvez mediul :), lucrez ca Label Manager si Promotion Manager Global Records (www.globalrecords.com), adica lucrez cu foarte multi artisti precum INNA, Antonia, Nicoleta Nuca, Lariss, Alexandra Stan, Carla’s Dreams. Un job la care am ajuns tocmai datorita Let’s Do It, Romania! ca sa vezi ca lucrurile chiar se intampla cu un scop in viata!:)  Lucrez aici de peste 4 ani, am invatat multe, m-am dezvoltat ca om, dar si ca profesionist.  In rest, imi place sa fac sport (desi in ultima vreme, nu fac asa de mult pe cat imi place), sa particip la maratoane (inca nu am bifat un maraton, doar un semimaraton si doua stafete, dar sunt foarte motivata :)), sa ma vad cu prietenii, sa citesc, sa ma documentez din reviste de fashion si bloguri.

12122678_10205919145152447_7871289961353723255_n

Oana Tache

I love questions and answers, tattoos and loud music. I'm a social media addict and an adrenaline junkie. I'm your party partner and DIGITAL HOST. Are you ready for some online quality content? :)

View all posts