INTERVIU EXCLUSIV: Irina Onescu candideaza la Primarie! - Oana Tache

INTERVIU EXCLUSIV: Irina Onescu candideaza la Primarie!

Irina Onescu

Pe Irina o stiu de pe vremea cand doar ne uitam impreuna la MTV. 🙂 Am crescut amandoua, e printre prietenele mele cele mai bune si la fel ca mine si tine, Irina vrea sa schimbe ceva. Nu pentru ea, pentru ceilalti. La putin peste 30 de ani, Irina Onescu a decis sa lupte direct cu sistemul, sa riste si sa se inscrie pe frontul de vest al tarii in cursa pentru primaria Petris. Ca independenta! Da, asta e un alt articol interviu despre prietenele mele, oamenii frumosi si plini de initiativa de care mi-e drag si de care sunt mandra. #haicaputem

Carte de vizita:Irina Onescu

Irina Onescu
Varsta: 31 ani
Facultate: Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea București
Profesie: Organizator de evenimente
Functie actuala: Președinte al Asociației Culturale Intuition Events
Candidat independent Primaria Petris

De ce la Petris?

Irina Onescu: Am auzit de multe ori îndemnul “Fii TU schimbarea!”. L-am auzit, dar l-am ignorat. Apoi l-am analizat și într-un final l-am înțeles. Nu pot schimba lumea, dar pot aduce o schimbare lumii în care trăiesc. Iar pentru mine, acum, această lume este aici la Petriș.

Eu nu mai locuiesc în București de vreo 5 ani, astfel că problemele capitalei mi-au devenit străine și oricum greu de deslușit. Nu am fost niciodată o persoană setată pe carieră, iar la București mediul de afaceri este agresiv. Poate că sunt naivă, dar eu încă cred că o persoană poate realiza lucruri frumoase și fără compromisuri, relații sau pacturi cu “diavolul”. Eu nu măsor succesul în cifre, ci în zâmbete. Părinții mei așa m-au “construit”. M-au învățat să iubesc oamenii și nu banii, iar pentru asta le mulțumesc. Nu am nimic cu capra vecinului. Ba chiar îi doresc să fie cât mai grasă și voioasă 🙂

De ce independenta?

Irina Onescu: Pentru că dependența este prin definiție nocivă. Eu consider că administrațiile locale care vor cu adevărat să realizeze ceva trebuie să se desprindă de sistemul politic gangrenar care guvernează țara asta și să își asume propriul destin. Până la urmă un primar este doar în acte angajatul statului. Moral, este angajatul comunității pe care o reprezintă. Iar obligația morală este mai presus decât orice alte interese, cu atât mai mult de interesele personale.

De ce la Primarie?

Irina Onescu: Poate că e defect profesional, dar eu văd comuna Petriș ca pe un brand. Un brand cu un potențial imens, pe care însă nu l-a descoperit nimeni până acum. Cunoști expresia “țara unde curge laptele și mierea”? E la Petriș 🙂 Este frustrant să observi cum actuala conducere nu face nimic pentru a pune în valoare resursele locale și nu își sprijină locuitorii.

Eu când mă uit în jurul meu văd o mulțime de oportunități pentru această zonă și mă întristează faptul că oamenii au renunțat să mai spere, ajungând să creadă că nu e loc de mai bine. O resemnare nejustificată. Nici nu îți imaginezi cât este de important să te încurajeze cineva, să îți întindă o mînă de ajutor și să îți spună “Hai că poți! Am încredere în tine”. Iar eu asta îmi doresc, ca oamenii din comuna Petriș să știe că nu sunt singuri. Că cineva le apără interesele, dar mai ales că cineva le vrea binele.

Cui te adresezi? (nr locuitori/ categorii de varsta si sexe)

Irina Onescu: Comuna Petriș este mititică 🙂 Sub 1500 de locuitori.

Nu a fost mereu așa, dar, ca în multe alte locuri din țara asta, majoritatea tinerilor au plecat spre zări albastre în lipsa unor perspective concrete la ei acasă. E și o problemă de mentalitate, căci România practică deja de mulți ani înstrăinarea propriilor cetățeni. Satul românesc a îmbătrânit, tradițiile aproape au dispărut, iar vechile îndeletniciri ale țăranului, precum agricultura sau creșterea animalelor, au devenit o investiție mult prea costisitoare. E trist.

Cat de usor este sa intri intr-o cursa de genul acesta?

Irina Onescu: Birocratic este absurd. Punct 🙂

Ce piedici ai intampinat ca independent?

Irina Onescu: Legea electorală nu încurajează independența, ba este chiar discriminatorie. Și culmea, tocmai în momentele decisive. Spre exemplu un candidat independent nu are dreptul la observatori în secțiile de votare. Practic noi, independenții, trebuie să mergem pe încredere 🙂 Asta este, până una alta, electoralul este sinonim cu politicul. Eu sunt una dintre excepții 🙂

 

Irina Onescu
Irina Onescu

Campania ta electorala se manifesta mai mult in outdoor/ online/print sau TV/ Radio?

Irina Onescu: Campania mea electorală este intuitivă, dacă tot trebuie să o descriu cumva. Aici, la sat, este vitală interacțiunea cu comunitatea. Trebuie să mergi “din poartă-n poartă”. Dacă într-un oraș locuitorii votează edili pe care nu îi cunosc decât din poze, la Petriș, că despre asta vorbim, oamenii votează persoana. Aici toată lumea te cunoaște și toți așteaptă să li te adresezi prin viu grai. Nu te poți ascunde după PR-iști, consilieri sau alți intermediari. Iar ăsta e un lucru minunat. Pentru a fi un bun îndrumător trebuie să îi asculți pe cei din jurul tău, să îi înțelegi și abia atunci vei putea să îi și ajuți.

Care sunt TOP 3 target-uri pe care vrei sa le pui in practica odata ce devii primar?

Irina Onescu: Dacă aș avea doar 3 target-uri, jobul meu ar fi foarte simplu 🙂

Accesarea fondurilor europene consider că este o prioritate. În momentul de față în Comuna Petriș absorbția este nesemnificativă în raport cu potențialul local. Interes există din partea oamenilor, dar mulți dintre ei nu știu de unde să înceapă, iar în cadrul primăriei nu există un specialist care să îi consulte sau care să îi încurajeze.

Lipsa locurilor de muncă este un alt obstacol, iar aici e nevoie de investitori care să pună bazele unor proiecte pe termen lung. Aceeași accesare a fondurilor europene ar putea contribui la scăderea șomajului, dar repet, oamenii au nevoie de îndrumare, nu de piedici.

O oportunitate uriașă consider că este dezvoltarea unei infrastructuri turistice. Există trei monumente istorice deosebite pe raza comunei, două biserici de lemn și Castelul Salbek. Acesta din urmă este scos la vânzare și așteaptă cu nerăbdare să își găsească un nou proprietar, care să îi redea gloria de odinioară. Turismul sportiv și de agrement este un alt atu major, zona fiind înțesată de trasee montane, ideale pentru drumeții sau ciclism. Perspectivele există, contează doar să le fructifici.

Ce nu au stiut oamenii pana acum despre Irina Onescu si trebuie sa afle?

Irina Onescu: Oamenii nu au știut până acum că există Irina Onescu 🙂 Nu știu dacă trebuie să afle ceva anume despre mine, nu sunt genul de persoană care își dorește expunerea. În schimb mi-aș dori ca toți românii să înțeleagă că nu trebuie să ne resemnăm sau să ne complacem într-o inerție nocivă. Votul tău devine nul doar în momentul în care nu îl acorzi. Să nu permiteți nimănui să vă decidă viitor

Oana Tache

I love questions and answers, tattoos and loud music. I'm a social media addict and an adrenaline junkie. I'm your party partner and DIGITAL HOST. Are you ready for some online quality content? :)

View all posts