LUMEA lu' TACHE cu Edy Chereji de la UNTOLD! - Oana Tache

LUMEA lu’ TACHE cu Edy Chereji de la UNTOLD!

LUMEA lu’ TACHE iți aduce luna asta un interviu exclusiv cu Edy Chereji, unul dintre oamenii din spatele festivalurilor UNTOLD și NEVERSEA.

Ok, am ascultat muzică și în pandemie. Dar, adevărul e că prin ecran nu trece senzația aia pe care o ai doar când ești la un loc cu alte zeci de mii de oameni. S-au făcut mini teste și încercări worldwide cu public restrâns imun sau vaccinat sau negativ DAR dacă nu se va găsi “leac” și pentru zona de concerte, festivaluri, evenimente riscăm să devenim asimptomatici la emoția unui eveniment LIVE. Iar Electric Castle, ARTmania, Untold nu sunt  niște “ifose”. Sunt leagăne de cultură și civilizație! Așa că l-am invitat pe Edy Chereji la un interviu deschis despre poate singura industrie “închisă” de mai bine de 1 an de zile.

Sunteti una dintre cele mai “lovite” industrii in 2020. Poate chiar cea mai afectata. Putem vorbi de reinventarea industriei de evenimente acum, in pandemie?

Asa este, suntem cea mai lovita industrie fiindca in martie se implineste 1 an de cand industria de evenimente a fost oprita in totalitate. Alte industrii au mai activat cu restrictii, au mai schiopatat, insa evenimentele au fost oprite in proportie de 100%. Sigur ca am incercat sa gasim idei care sa ne permita sa ramanem relevanti in mintea publicului, sa le dam motive de bucurie, insa nimic nu se compara cu experienta unui eveniment trait, cu prietenii etc. Din acest motiv ne chinuim sa ne facem vocea auzita de catre Guvern, deoarece dincolo de orice dorinta de supravietuire a industriei, dincolo de orice nevoie de a ne tine activitatea pe linia pe plutire, vrem sa ne reluam activitatea cat mai curand deoarece oamenilor le este dor de evenimente! Toata lumea pune sanatatea pe primul loc, din acest motiv si noi avem solutii care sa ne permita reluarea in conditii de maxima siguranta, doar sa fim ascultati si noi de catre autoritati!

Nu ati mai avut contactul direct cu publicul, cum ati comunicat cu ei?

Am avut contact cu o parte din public :). Cu cei care au trecut vara trecuta pe la plaja Neversea. Majoritatea celor care au trecut pe la plaja noastra, au fost cel putin o data la UNTOLD sau la Neversea. In rest, am comunicat de fiecare data cand a fost nevoie sau am avut un motiv, asa cum o facem de fiecare data: cu sinceritate cu deschidere, incercand sa punem pe primul loc interesul fanilor nostri, a celor care au avut incredere in noi si au cumparat bilete in 2020. Orice s-ar fi intamplat, nu puteam trada increderea publicului si chiar si in momentele in care ne-a lipsit sa spunem predictibilitatea din partea autoritatilor cu privire la soarta evenimentelor, noi ne-am asumat inainte de orice decizie a autoritatilor, solutii care sa le ofere siguranta celor care sunt alaturi de noi. Fara indoiala ca ne-a lipsit intalnirea cu publicul din zilele de eveniment, insa de comunicat am comunicat permanent, asa cum o faceam si in anii normali, 365 de zile, atat pe canalele noastre cat si prin intermediul mass-media.

Care a fost cel mai mare challenge profesional in 2020? Dar acum, in 2021?

Cea mai mare provocare pentru noi a fost lipsa de predictibilitate din partea autoritatilor, fiindca nu stiam cum sa ne facem planul de activitate. Si in acelasi timp, oamenii aveau nevoie sa stie ce se intampla. Pana la urma noi am iesit cu solutia AnyTime Tickets, tocmai ca sa le dam siguranta oamenilor. Ca in final, sa fim nevoiti sa ne asumam noi amanarea pe anul 2021, tot din lipsa de predictibilitate. Si, din pacate, desi poate parea greu de inteles, iata ca dupa 1 an de zile, tot aceeasi lipsa de predictibilitate din partea autoritatilor, lipsa unui dialog cu autoritatile care sa ne permita sa lucram la planuri si scenarii, ramane aceeasi provocare imensa.

Din punct de vedere personal, ca unul dintre creatorii celor doua festivaluri, ce iti lipsește cel mai mult?

Nu stiu daca exista un lucru care sa imi lipseasca cel mai mult, altul decat ceea ce cred ca ne lipseste tuturor: sentimentul de libertate pe care ti-l oferea un normal. Si pe care in acel moment cu siguranta nu il pretuiam niciunul, fiindca asa ni se parea normal sa fie. Acum cand acel normal s-a schimbat, personal simt lipsa libertatii. Pe de alta parte, ca minte antreprenoriala pot sa iti spun ce m-a incurcat cel mai mult :): faptul ca s-au blocat proiecte, faptul ca festivalurile noastre erau la momentul maturitatii si de aici ar fi urmat o explozie internationala precum si focus pe alte proiecte, iar pandemia ne-a facut sa ne regrupam, sa ne regandim oportunitatile, intr-un moment in care totul era bine planificat de noi. Dar trebuie sa vad si partea buna. Am avut mai mult timp sa-l dedicam dezvoltarii organizatiei noastre, sa ne ascultam mai bine colegii din echipa, sa nastem alte proiecte care poate intr-un an normal nu le simteam cu potential. Desi si pe timp de criza, este panica, stress, dar exista si oportunitati.

Ce bune practici imprumutate din afara, s-ar plia si in Romania in contextul dat?

Ca sa ma incadrez in spatiul de “emisie”, ma voi raporta doar la lucruri care vizeaza industria noastra. Iar aici pot sa spun ca era extraordinar daca Guvernul Romaniei avea aceeasi deschidere fata de industria noastra, cum s-a intamplat in alte tari. Fiindca in alte tari guvernele si-au asumat in 2020 decizia de pune stop evenimentelor pe o perioada clara de timp, si din timp. Si macar in felul acesta oamenii au stiut cum sa isi gestionezea nul. Iar apoi, in 2020, majoritatea guvernelor din tarile cu care ne place sa le dam ca exemplu, noua ca tara, au venit rapid cu un plan de masuri pentru toate industriile, cu masuri compensatorii, cu propuneri de scenarii in vederea redeschiderii etc. La noi, bezna si liniste totala. Si nu inteleg cum serveste lipsa asta de asumare, de planificare. Uite un exemplu de bune practici, punctual: citeam zilele trecute ca Austria isi propune sa ofere fiecarui cetatean cate 5 teste rapide, gratuite, pe luna. Pai iti dai seama, ca asta inseamna dintr-o data o capacitate a statului extraordinara de a identifica saptamanal majoritatea persoanelor care reprezinta risc de transmisie si bineinteles, inseamna posibiliatea de a izola la timp o buna parte din cei care sunt infectati.

Cand crezi ca ne vom intoarce la “normal”?

Personal cred ca normalitatea va veni treptat. Cu cat procesul de vaccinare va fi accesibil tuturor celor care vor sa se vaccineze, cu cat autoritatile vor fi deschise la testarea rapida si masiva in toate sectoarele care depin de interactiunea cu publicul, cu atat ne vom apropia mai rapid de normalitate. Romanii s-au dovedit in mare parte disciplinati si ascultatori, dar dupa 1 an de zile nu poti sa ceri doar poporului sa faca eforturi si sa le arati numai batul. Trebuie sa le mai dai si motive de speranta, trebuie sav edem ca se cauta solutii si pentru revenire nu doar pentru adancire si inghetare. De ce se vaccineaza oamenii? De ce accepta sa se testeze? Eu cred ca toate eforturile tuturor sunt pentru a reveni la normal, cat mai rapid.

Oana Tache

I love questions and answers, tattoos and loud music. I'm a social media addict and an adrenaline junkie. I'm your party partner and DIGITAL HOST. Are you ready for some online quality content? :)

View all posts