Mamele lui 2020 si pericolul COVID 19 - Oana Tache

Mamele lui 2020 si pericolul COVID 19

oana tache mama covid

Consider ca m-am maturizat poate mai mult decat era cazul in noul context pandemic, asa ca aleg sa iti povestesc pe sleau care sunt principalele elemente de stres pentru mamele lui 2020! Pentru ca COVID-19 iti da planurile de viitoare mama peste cap, iar presiunea e data in primul rand de incertitudine.

Ok, deci ti-ai dorit copilul, treci prin cea mai frumoasa perioada din viata, stii ca vei naste si te pregatesti sa devii mama, dar pe langa aceste certitudini,  totul a devenit relativ si se poate schimba de la o ora la alta….

Asa ca, din punctul meu de vedere, si cred ca sunt in asentimentul multor femei care sunt insarcinate si vor naste sau au nascut anul asta, „Mamele lui 2020” trebuie sa faca fata catorva elemente de stres in plus. De la “invazia” stirilor cu titluri bombastice, la fakenews, la nebunia “cred – nu cred” care ne-a divizat, la proteste peste tot in lume, la noi reguli de igiena si noi reguli in spitale etc.

Pandemia afecteaza nu numai psihicul viitoarei mame, ci si procesul de start al viitoarei familii. Daca nu stiai, daca pana acum proaspatul tatic putea intra in maternitate sau putea chiar asista la nastere, azi, acum tatii nu mai pot face asta.

Noua regula interzice prezenta oricui inafara de pacient in clinici si spitale.  Pentru noi a fost greu faptul ca Filip nu a mai putut asista la ultimele ecografii, asa cum ne va fi greu si acum la naştere cand ma va lasa la spital si nu isi va vedea copilul 4 zile, pana cand ne va lua acasa…

Pentru ca ne ingrijoreaza noile cifre ale bolnavilor de Sars COV-2, am evitat sa plecam, sa iesim in locuri aglomerate si am respectat normele cu strictete. Si chiar si asa, un alt inconvenient datorat pandemiei e ca daca ma apuca nascutul si nu am testul Covid facut, nu imi voi putea tine copilul in brate pana nu vin rezultatele. Au existat cazuri de mamici care au nascut vineri si care pana luni nu si-au vazut noul nascut…

Apoi, daca dupa testarea obligatorie de la intrarea in maternitate voi fi declarata asimptomatica (transmiterea e acum intra-comunitara), nu il voi vedea deloc pe bebe! Mama in situatii de gen e transferata la infectioase, e tinuta departe de copil si ramane in spital pana e declarata vindecata.

Un alt factor de stres pentru viitoarele mame care voiau sau isi permiteau sa nasca doar la stat e ca in spitalele de stat testarea nu e obligatorie. Deci, tu poti sa fii sanatoasa si sa iei din spital boala…La cum arata acum situatia spitalelor de stat (transformate multe dintre ele peste noapte in focare de infectie), nu poti sa nu te gandesti sa schimbi regimul si sa te transferi la privat indiferent cat de mult ar costa in plus sanatatea.

Deci, cand stii toate astea si in fiecare zi ti se confirma ca masca, manusile, dezinfectarea constatanta care pentru tine sunt rutina, pentru altii sunt “optionale”, nu ai cum sa nu te stresezi. Ca mama sau pur si simplu ca individ care incearca sa se protejeze de COVID.

Asa ca, mesajul pe care-l transmit azi e pentru cei care nu cred…Daca pana acum va gandeati numai la voi si vi se parea ca toata pandemia e o gluma, ganditi-va cam cum ne afecteaza pe noi “ceilalti” inconstienta voastra!

Oana Tache

I love questions and answers, tattoos and loud music. I'm a social media addict and an adrenaline junkie. I'm your party partner and DIGITAL HOST. Are you ready for some online quality content? :)

View all posts